Forårsklargøring af Engletrompeter

Disse erfaringer deler jeg op i to grupper.

Gruppe 1: Englene er vinteropbevaret lyst og i ca. plus 8 grader.

Mine engle står i min frostfrie havestue. Når solen er fremme, er der sol på i ca 6 timer her i forårsmånederne. Jeg er så heldig, at jeg har radiator i havestuen.

Marts måned: sørger for god udluftning når det bliver for varmt derude. Er begyndt at vande en gang om ugen.

April Måned: Jeg har nok i alt ca 400 planter i alle størrelser stående i havestuen. I april sorterer jeg i, hvilke planter der har overlevet, og hvilke der er døde i vinteren. Alle døde planter bliver smidt ud, og jeg sætter de resterende så langt mod vinduet som muligt.

Er der lus sprayer jeg med fluegift godt fordelt i hele lokalet. Er der bananfluer eller de lidt større fluer, får jeg også dem udryddet med fluegiften.

Jeg har desværre ofte små snegleunger, de kan spise et blad så det ligner en si. Jeg håber de også ryger i fluegiften. Er der større angreb af utøj, så bruger jeg Maladan.  Alt i havestuen får så jeg kan se der er fugt på blade og stængler.

Jeg vander stadig ca en gang om ugen, men begynder at bruge en kapsel salmiakspiritus til 10 l vand, nu må englene nemlig gerne gro.

Maj måned: Nu tripper både planter og jeg for at være sikker på der ikke mere er frost udsigter. Ofte skal vi hen midt i maj, før der er grønt lys. Jeg vælger altid en periode, hvor der er overskyet, når englene bliver sat ud. Jeg tager en plante ad gangen. Klipper bløde og visne grene af – gerne klip ned til hvor planten er begyndt at skyde. Så bliver planten sat i et lunt hjørne på terrassen. Er der tydeligt liv, så gøder jeg med NPK til alle planter over en halv meter. Planter under en halv meter får salmiak spiritus en kapsel til 10 liter vand. Jeg vander godt igennem. Så er det egentlig blot at nyde at planten gror.

De planter der ikke viser livstegn får samme tur som de andre, men bliver sat for sig selv, og jeg håber dagligt de begynder at sætte små livstegn. Hav tålmodighed.

Efter ca 14 dage ude, begynder jeg at plante alle planter enten ud i haven eller i større potter.

Første gang jeg beskærer mine planter er allerede først i juni – så er det stikling tid.

Gruppe 2: Englene er opbevaret mørkt og frostfrit.

I Maj måned tages planterne frem, plantes i gode store potter, gennem vandes, klippes og sættes ud i lyset. Planter begynder ret hurtigt at få travlt med at vokse.